Is de Spinone een gezinshond?

De meeste Spinoni in Nederland worden gehouden als gezinshond. En iedereen die we hierover spreken vertelt ons dat de Spinone een fantastische gezinshond is.
Als een Spinone je aan kijkt spreekt uit zijn blik een bijna menselijke zachtmoedigheid, waarmee hij een diepe genegenheid voor zijn baas en diens gezin toont. (mens en dier) En bij een Spinone geldt dan ook: “Wat je ziet is wat je krijgt”.
De Spinone mag dan groot en ruig zijn, hij heeft een hart van goud, en gedraagt zich tegenover kinderen zeer vriendelijk en geduldig. Voor kinderen is hij een echte vriend. Eén van onze Spinoni gaat regelmatig mee naar de kleuterschool en geniet daar zichtbaar van. Hij is dan wel groot maar heeft geleerd heel voorzichtig met kinderen om te gaan. Als de kinderen erg klein zijn gaat hij uit zichzelf liggen om op gelijke hoogte te komen. Voor een Spinone geldt, net als voor alle andere honden, ze moeten wel leren omgaan met kinderen.

Een gezin met jonge kinderen moet zich realiseren dat:
• Een Spinone een grote hond met een lange staart is.
• De Spinone veel aandacht en beweging nodig heeft. Lange wandelingen zijn onontbeerlijk.
• Dat een Spinone pup veel energie heeft.
• Dat ook een jonge Spinone veel beweging nodig heeft (gedoseerd).
• Dat een goede opvoeding in de eerste maanden veel tijd vraagt.
• Dat een Spinone laat volwassen is.
Het gedrag van de Spinone naar katten en andere huisdieren is enthousiast. Hij kan leren met alle huisdieren om te gaan. Een stukje begeleiding hierbij is heel belangrijk, een Spinone is tenslotte een jachthond.