Hoeveel en wat voor beweging heeft de Spinone nodig?

Beweging is erg belangrijk voor een Spinone. Dagelijks voldoende vrije beweging tijdens een wandeling betekent een gehoorzame hond buiten en een rustige hond in huis.
Een opmerking, die vaak gemaakt wordt, is: “Ik heb een grote tuin. Hij kan de hele dag lekker buiten spelen.” Dat vindt hij ook best leuk, maar de dagelijkse wandelingen heeft hij nodig:
• Hij doet dan samen met de baas iets bijzonders, misschien moet hij onder zo’n wandeling zelfs opdrachten uitvoeren voor de baas (“werken”)
• Tijdens de wandeling doet hij allerlei indrukken en prikkels op. De Spinone is gefokt om zijn neus te gebruiken, tijdens de wandeling krijgt hij de mogelijkheid vele verschillende luchtjes te onderzoeken en waar mogelijk te volgen.
• Hij krijgt de kans sociale contacten met andere honden en mensen te leggen.
En weet u wat een hond doet die de hele dag in die grote tuin mag, terwijl de baas weg is? Die hond ligt trouw bij het poortje te wachten. Tót de baas thuis komt om iets leuks met hem te ondernemen. Maar er zijn ook gevallen bekend van Spinoni die zélf wel bezigheden zochten om de verveling te verdrijven…
Een geschikt terrein om met een Spinone te wandelen is een terrein waar hij zijn benen kan strekken en dat zijn zintuigen prikkelt (stimuleert) Een klein park waar kinderen en veel andere honden spelen is niet toerijkend voor de behoefte van een staande hond. De Spinone moet dagelijks vrij rennen in het bos of op het strand, dit is onontbeerlijk. Gebeurt dit niet dan kan de Spinone in zijn frustratie, ongehoorzaam en onstuimig worden/zijn. Dus als je niet geniet van lange wandelingen in de natuur, is het onwaarschijnlijk dat je de Spinone dat kan geven wat hij nodig heeft, een adequate en gevarieerde beweging, noodzakelijk om hem gelukkig en tevreden te houden.