Hoe is de Spinone als jachthond?

De Spinone is het volmaakte type jachthond. Hij slaagt erin om door te dringen in het meest onontwarbare riet, de dichtste braambosjes en doornstruiken. De Spinone heeft eveneens zeer veel talent als jachthond voor waterwerk.
Zijn grote kracht stelt hem dan ook in staat om door diep water te gaan. Daarnaast zorgt zijn robuustheid ervoor dat hij het koudste water kan trotseren, terwijl hij ook nog aanleg heeft om te apporteren. Ondanks zijn grootte toont hij zich altijd zeer actief en enthousiast als hij aan het werk is. Veel jagers zijn gecharmeerd van zijn ruime en snelle draf. Deze ruige atleet lijkt speciaal geschikt voor Zuid Europese jagers. Dat zijn namelijk jagers die een veelzijdige hond willen, een hond die gemakkelijk in de omgang is en zich eenvoudig laat sturen. Tegelijkertijd moet hij echter de jager kunnen helpen ongeacht de weersomstandigheden en ongeacht de toegankelijkheid van het terrein dat wordt afgezocht. Als dergelijke jagers voor de Spinone kiezen, hebben ze naast een fantastische kameraad, een hond die een zeer imposante en aparte verschijning is.
Wie een Spinone “echt” aan het werk wil zien moet naar ItaliĆ«. In Nederland beperkt het werken zich voornamelijk tot de jachttraining bij de KNJV.