De Spinone Italiano

Een vriend voor het hele gezin.

Sinds mensenheugenis wordt er door mensen met honden gejaagd. In de loop van de eeuwen ontstonden door de verschillen in landschap, klimaat, prooidieren en mensen vele verschillende jachtvormen. Door selectief te fokken kwam er voor al deze jachtvormen een grote verscheidenheid aan jachthonden, elk met hun specifieke kenmerken en mogelijkheden.
De Spinone is een voorstaande jachthond. Hij zoekt voor de jager het veld af en zodra hij wild ruikt staat hij voor het wild stil, vandaar de naam “staande hond”. Met dit “voorstaan” geeft hij de jager aan waar het wild zit. Daarnaast mag je van een Spinone ook verwachten dat hij apporteert. Hij is een allround jachthond, geschikt voor ieder terrein, veld, bos en water. Dicht struikgewas, stekels of kou houden hem niet tegen.
Hoewel de herkomst van de Spinone in Italië altijd tot discussies heeft geleid, lijkt het erop dat de Spinone een puur Italiaans ras is. Het lijdt geen twijfel dat de Spinone terug gaat tot de Grieks/ Romeinse oudheid. Al in 375 v. Chr. werd er geschreven over halflang-, ruwharige honden die het wild opspoorden met hun neus en gingen voorstaan zodra ze het wild hadden ontdekt.
De Spinone heeft een schofthoogte tussen de 58 cm en 70 cm en kan in gewicht variëren tussen de 29 kg en 37 kg. 
Hij is een robuuste hond met een krachtige vierkante bouw. Hij heeft zware botten en sterke spieren. Ondanks zijn formaat is zijn gangwerk elegant en soepel. (trotten)
De vacht van de Spinone is ruw, dicht en tamelijk glad aanliggend. Het haar is op het lichaam gemiddeld 4-6 cm lang. 
Spinoni zijn er in de kleuren Wit, wit/ oranje en bruin/ wit. De Spinone heeft een vleeskleurige neus en mag geen zwart pigment hebben.
De Spinone mag dan groot en ruig zijn, hij heeft een hart van goud. Uit zijn blik spreekt een bijna menselijke zachtmoedigheid. Hij gedraagt zich tegenover kinderen zeer vriendelijk en geduldig. Zijn gedrag naar honden, katten en andere huisdieren is enthousiast en verdraagzaam. Tegenover bezoek zal hij opgewekt maar niet opdringerig zijn. Spinoni zijn niet gefokt om te waken. Ze zullen zelden aanslaan, alleen als het echt nodig is. Hun zware blaf en grote lichaam maken indruk. 
Het zijn juist deze eigenschappen die de Spinone naast een fantastische jachthond ook een minstens zo’n goede familie hond maken.
De Spinone heeft een nauw contact met zijn baas nodig. Hij is beslist ongeschikt om de hele dag in een hok in de tuin te zitten.
Beweging is erg belangrijk voor een Spinone. Dagelijks voldoende vrije beweging tijdens de wandeling betekent een gehoorzame hond buiten en een rustige hond in huis.
Als de Spinone niet voor de jacht gebruikt wordt is dat voor hem geen ramp. Zijn kwaliteiten en inzet wat werken betreft kunnen ook worden aangewend voor andere sporten als, flyball, behendigheid en obedience.
De Spinone wordt door zijn vriendelijke, zachte karakter in verschillende landen gebruikt als “hospital-dog” en als blindengeleidehond, zijn scherpe neus stelt hem tevens in staat reddingswerk te verrichten.
Tot slot halen we graag de woorden van een Italiaanse Spinone liefhebber aan: “De Spinone is een hond voor mij, een hond voor jou, maar niet voor iedereen”.