De Spinone is een jachthond, luistert hij dan wel?

Bij iedere Spinone is de aanleg voor de jacht aanwezig. Het gaat er alleen om of het jagen gestimuleerd wordt. Ga je op jachttraining dan zal hij het zeker ontwikkelen. Het is dan ook erg belangrijk dat je daar op de juiste manier mee om gaat. Het hebben van jachtpassie zegt echter niets over het luisteren van de Spinone. Een jager die zijn hond mee op jacht neemt verwacht gehoorzaamheid van zijn hond anders kan hij er niet mee werken. Dus juist ook een jager verwacht van zijn hond dat hij luistert. Alles draait hierbij natuurlijk wel om OPVOEDING !
Wil je niet dat je Spinone zelfstandig gaat jagen dan kun je hem leren bij je in de buurt te blijven. Je moet de Spinone zo jong mogelijk leren om te komen als hij los loopt. Durf hem dus ook al jong los te laten. Zijn opvoeding hierin is heel belangrijk ! Het gebruik van een jachtfluit is hierbij ideaal.
Komen moet leuk zijn, dan doet hij het graag.
Onze Spinoni lopen dagelijks los op de heide. Worden ze gefloten (met een jachtfluit) dan komen ze. 
Voor een Spinone geldt wel dat ze niet slaafs zullen gehoorzamen. Vaak is het: “ja ik kom er zo aan”. Ze zijn eigenzinnig, dat is een belangrijk deel van hun karakter. Verwacht je van een hond dat hij direct op een commando reageert dan is de Spinone niet de juiste hond. Hij is gefokt om naast de jager te werken.

De door ons gefokte Spinoni doen mee aan Obediencewedstrijden, shows, trainen met de baas voor de marathon, lopen dagelijks los op de wandeling en doen het goed op gehoorzaamheids- en jachttrainingen, kortom luisteren naar hun baasjes.